ÅRSRAPPORT 2015 (Hermanos)

Styret i koret dette året har bestått av:
Fra tenorene: Jan Olav Maarud
Fra bassene: Per Lauvnes
Fra bariton: Dag Øian
Materialforvalter: Svenn Helge Svendsen
Turkomite: Carl Jon Hansen

Generelle betraktninger
2015 har vært et arbeidskrevende år for «Hermanos». Dette året ga koret ut en ny CD. Det meste av vårsemesteret gikk med til å øve inn de sangene vi skulle ha med. Hele oppgaven ble organisert som et prosjekt med styringsgruppe og arbeidsgrupper. CD`en fikk tittelen – Med sjømannskoret «Hermanos»-På sjø og land. Se en mer utfyllende informasjon i eget punkt.

I tillegg til CD-innspillingen har koret deltatt i mange aktiviteter og opptredener. Styret bestemte at den tradisjonelle årsfesten utgikk i år, da vi hadde en stor 25. års jubileumsfest senhøsten 2014. Koret deltok med flere sangoppgaver under Tall Ship Reases-dagene i Kristiansand.
Sett under ett ble året et meget aktivt år med mange utfordringer og mye moro.
Korets medlemmer er også aktive bidragsytere til mange av de tilstelninger Sjømannsforeningen arrangerer. Her kan bl.a. nevnes Bacalaoarrangementet under Lillesandsdagene. Dette arrangementet gir en god inntekt til drift av hovedforeningen.

Medlemsutvikling
Medlemstallet i 2015 har vært stabilt. Sett fra styrets side er det grunn til å bemerke at fremmøte i alle gruppene varierer noe både på øvelser og opptredener. Her er det et forbedringspotensiale. Det er viktig med stabilt fremmøte både på øvelser og ved opptredener.
I løpet av året har koret fått ett nytt medlem:
tenorgruppa: Knut Anonsen

Ingen har sluttet i løpet av året. Enkelte sangere har hatt lengere og kortere fravær på grunn av sykdom. Gjennomsnittsalderen på korets medlemmer stiger faretruende.

Aktiviteter
Koret har dette året vært svært aktive og deltatt i flere spennende oppdrag.
Her følger noen av aktivitetene:
22.03: Gudstjeneste Lillesand kirke – avduking av nytt kirkeskip og bispevisitas
27.04: Konsert med Hornmusikken i E-teateret
08.05: Rådhusparken – 70 år etter frigjøringen
14/16.04: CD-innspilling i E-teateret
13.05: Dåp av barnebåt fra Redningsselskapet/Lillesands Sparebank
17.05: Sang på trappa foran Sjømannsforeningen og ved Dovreheimen
29.05: CD-slipp på Fiskebrygga
27.06: Bacalaoarrangement – bakgården i Carl-Knudsen- gården
25/28.07: Shanty-festival Kristiansand – Tall Ship Reases
22.08: «Verven»-dagene
17.11: Øvelse på Dovreheimen
18.12: «Meny» Tingsaker – sponsoroppdrag
19.12: For Handelstanden i Lillesand – julearrangement
20.12: «Vi synger julen inn» – Lillesand kirke

CD-innspilling.
Tidlig i 2015 besluttet koret – sammen med dirigent Tor Flaa – å spille inn en ny CD. Gjennom mange år har koret øvet inn et stort og variert repertoar. Mye av dette materialet ønsket vi å dele med vårt trofaste og entusiastiske publikum.
Hele prosessen ble organisert som et prosjekt med styringsgruppe og tre arbeidsgrupper med klart avgrensede oppgaver. Alle korgruppene valgte sine representanter til de forskjellige oppgavene. Samtlige grupper utførte sine oppgaver på en glimrende måte.

Styringsgruppa holdt en stram oppfølging på hele prosessen og håndterte alle overordnede utfordringer.
Etter en anbudsrunde, vedtok styringsgruppa å sette bort innspillingen og utarbeidelse av master og cover til MultiMacDesign v/Tomas Hovland.
Etter mye og målrettet øving tidlig på året, foregikk innspillingen over tre dager i E-teateret i midten av april. Produksjonen av CD` en var satt bort til Sanden Media i Kristiansand.

Styringsgruppa fulgte den oppsatte fremdriftsplanen. Arbeidsgruppene jobbet godt med sine spesifikke oppgaver. Ifølge planen skulle CD`en slippes på et eget arrangement på Fiskebrygga 29. mai. I sluttfasen var det mye frustrasjon med at MultiMacDesign ikke holdt avtalt tidsplan og samtidig hadde gjort flere feil i forhold til vår bestilling. Bl.a måtte vi – svært uvillig – akseptere en annen innspillingsrekkefølge. Videre var det flere feil og mangler ved det første CD-coveret. Saken ble tatt opp med firmaet som lovet nytt rettet cover uten kostnader for koret. Etter gjentatte purringer på ny levering og uten at noe skjedde, ble styringsgruppa sammenkalt til møte 29. juli for å drøfte situasjonen. Resultatet ble at vi omgående avsluttet videre samarbeid med MultiMacDesig.

Koret satt nå igjen med en CD-innspilling som lydmessig var av dårlig kvalitet. Samtidig var det flere feil og mangler ved coveret.
For å prøve å redde det som reddes kunne, tok styringsgruppa kontakt med Sanden Media med forespørsel om det var mulig å oppnå et bedre resultat ved å foreta modifiseringer på eksisterende master. Sanden Media mente det kunne gjøres innenfor visse begrensninger. Styringsgruppa orienterte kormedlemmene og redegjorde for muligheten som forelå. Flere av korets medlemmer fikk også anledning til høre på et bearbeidet resultatet som Sanden Media hadde levert. Det var unison enighet om å fortsette samarbeidet med Sanden Media. Resultatet ble et «nytt» produkt med bedre lydgjengivelse på alle spor.  Samtidig ble det trykket opp nytt cover hvor tidligere feil og mangler ble rettet. Samlet sett ble dette en lykkelig løsning. Koret har fått et sluttprodukt som vi kan være rimelig stolte av. Dette var det maksimale av det man kunne få til uten at vi måtte synge inn CD`en en gang til.

Det er trykket opp 1000 eksemplarer av den nye CD`en. Samtidig er det bestilt et nytt opplag på 500 stk. av vår første CD fra 2003. Nyopptrykk ble
foretatt på bakgrunn av mange forespørsler om også denne CD`en.

Koret har satt ned en særskilt salgsgruppe som organiserer og forestår salget av begge CD`ene. Tilbakemeldingene fra gruppa er positive. Salget av den nyutgitte CD`en har solgt godt. Når vi totalt tar med mottatte sponsorinntekter til prosjektet og foreløpige salgsinntekter, har vi allerede dekket de påløpte innspillingskostnader.

Økonomi
Koret har ikke hatt betalte oppdrag i 2015. Ut fra salgsoppgavene og de innkomne sponsormidlene er CD-prosjektet i balanse. Senere salg av de to CD`ene vil heretter gi direkte inntekter til sjømannsforeningen.

Avsluttende kommentarer
Styret vil avsluttningsvis takke alle for god innsats i 2015. Det er god ståpåvilje i koret og styret opplever aldri å få nei fra de som blir forespurt om en ekstra innsats. Uten den kollektive entusiasmen fra sangerne ville styret hatt store problemer med å holde oppe aktiviteten.
Styret vil også gi honnør til både Tor Flaa og Dag Ellefsen. Det siste året har de hatt ekstra mye å ta seg av. De er viktige brikker for at koret skal oppnå god kvalitet på øvelser og opptredener. Finn Bendixen deltar også i enkelte sammenhenger med sin gitar. Spesielt legger Tor ned mye arbeid på fritiden med å arrangere sanger, skrive ut noter og sangtekster til koret. Dag bidrar alltid på øvelser og leder også koret ved opptredener når Tor er forhindret. Året 2015 har vært et arbeidskrevende år for mange av korets medlemmer.

Kortyret vil også rette en takk til sjømannsforeningens styre. Det har gjennom hele året vært en fin dialog og godt samarbeid med lokale aktiviteter.

Lillesand 28.01.2016

Jan Olav Maarud | Per Lauvnes | Dag Øian